Ratatalistan: 2013 i bild och text

16.12.2013 kl. 19:41

1. Den bästa resan

Ja, ingen har väl missat min nästan fyra månader långa resa i Portugal och Spanien från april till augusti som går att läsa här. Sedan var jag ju på en fin, fin solsemester i Las Palmas i Februari som sådde fröet inför den längre resan.


2. En vinterdag jag minns extra starkt

Den här dagen då vi promenerade med Ida och Annika på isen i Helsingfors. Så sjukt fint, soligt och kallt. Det enda slags vintervädret jag accepterar.


3. En person jag spenderade mycket tid med

Jag hänger ju året runt med Astrid (bild från förfesten innan Nöjesgalan). Hon kom till och med och hälsade på mig två gånger under min resa.


4. Ett extra fint matminne

Min kärlek som växte för den portugisiska maträtten Francesinha. Första gången jag åt det förstod jag inte vad det var som var så märkvärdigt med rätten. Men mina portugisiska vänner lärde mig om all komplexitet och mysteri kring maträtten, t.ex att såsen innehåller över tjugo olika ingredienser varav flera är olika alkoholsorter och att alla restauranger har sitt egna hemliga recept. Och att man poängsätter rätten enligt hur väl alla olika element är tillredda. Plötsligt blev det liksom en hobby att försöka hitta den bästa Francesinhan i stan.


5. En vårdag jag minns extra starkt

Såklart, dagen jag satt ryggsäcken på ryggen och gav mig iväg. Det var i mitten av april, det var lite mulet och det fanns fortfarande lite is på backen.


6. En stund för mig själv

Jag hade många stunder för mig själv när jag reste. Långa bussfärder, bokstunder på stranden, i parken, på en solig takterass. Museibesök framför majestätiska tavlor, som Guernica eller The persistence of memory. Herrejestas så jag fått vara för mig själv. Även här hemma i Finland, då jag senaste två månaderna bott för mig själv igen. 


7. En outfit jag kände mig snygg i

Obekväm pose men några av mina skönaste kläder, hatt från Oysho (tror de har de absolut mjukaste och finaste kläderna som finns), loppisfyndad jacka, skjorta och skor från Pull and Bear och byxorna har jag ärvt av syrran.


8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut

Med fötterna i sanden, nära havet, så ofta jag kunde. När jag kom hem till Finland i augusti var jag helt besatt av att få ta mig ett dopp i havet, hur kallt det än var. Minns att vi t.o.m tog ett dopp bland alla stora gamla segelbåtar i Norra Kajen med Karkki en augustikväll.


9. En sommardag jag minns extra starkt

På tal om att vara besatt av att ta ett dopp. Jag hade kommit hem för några dagar sedan till Helsingfors, det var varmt och soligt och Fredde kom från Ekenäs till stan. Sedan skejtade vi till Eirastrand för ett dopp, skejtade vidare till svenskis för att vänta på att Astrid skulle sluta sitt skift och sedan mötte vi ännu upp Karkki och Mango och satt oss på några klippstenar på Tjärholmen. Där satt vi och beundrade sommarhelsingfors, bongade varmluftballonger och tog ytterligare ett dopp i solnedgången. Alltså en idyllisk urban sommardag helt enkelt.


10. En minnesvärd fest

I lördags var det Märthas namngivningsfest och det var så fint ordnat av Karin och Mango. Massor med gäster, god mat och en hel del fina tal. Själv hade jag skrivit en dikt om vad jag ville ge dem i present. Den gick såhär:

Det är inte bara moster astrid som kan rimma,
utan tant skinka är också en dold rimmästarinna.
Funderade länge på vad jag skall ge åt detta barn, man och kvinna,
man kan lugnt säga att jag inte riktigt i pengar simma.
Men om jag rätt kan förnimma, kan Magnus ibland hamna på övertimma och Karin måste på en föreläsning hinna.
Vad är då inte bättre än en dold rimmästarinna
som kan erbjuda en gratis barnvakstimma.

 


11. En viktig händelse

En viktig händelse var att jag slutade jobba/blev utan jobb. Alltså jag sade upp mig från ett jobb för att få ett annat, men det där andra jobbet blev liksom inte till någonting och tillslut blev jag tvungen att säga upp mig. Jag tror inte att jag skulle ha rest om det skulle ha hänt. Och det fick mig att tänka om helt och hållet på vad det är jag verkligen vill jobba med i framtiden. På gott och på ont dock. Nu tänker jag så jag nästan spricker och vet fortfarande inte alls vad jag ska ta mig till när jag blir färdig. 


12. Såhär såg mitt hem ut


Nå, här är en bild från samboendet på jungfrustigen med Ida och Annika.

Det här är från mitt fina hem i Porto.

Och här en bild från mitt tillfälliga samboende i Majstranden, även kallad statsklyan.

Har tyvärr ingen bild som illustrerar Hotellet, mitt nuvarande hem.


13. En höstdag jag minns extra starkt

Den här dagen. Började med ösregn i Helsingfors, blöta kläder, blöta skor och fortsatte med ösregn i Tallinn. Det var en förjävlig resa med jobbigt ressällskap. Men ändå tyckte jag att Talinn var så himla fint.


14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Var på så många olika ställen, bodde på olika platser, jobbade på olika arbetsplatser. Men var jag än var, så var jag nära havet. Skulle dö om jag inte skulle bo nära havet.

15. Ett foto som sammanfattar det här året

Alltså friheten i den här bilden. Den är tagen längst ut på klippan i Sagres, det man förr i tiden trodde var världens ände. Jag reste bokstavligen to the end of the world. Häftig känsla helt enkelt.

 

Huh huh, det här inlägget blev väldigt hippie.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
vilket spännande år! och alla bilder vid havet var jättefina, speciellt den där från balkongen. Jag blev ressugen igen :) tack för inspiration.
sylvia17.12.13 kl. 16:34
Åh tack! Ja, jag blev lite ressugen av mitt egna inlägg också, what can you do (boka en resa!). :)
18.12.13 09:41
Fick kalla kårar av din resa till "världens ände". Härligt. :)
Heidi_Susanna10.01.14 kl. 13:22

 

Resbloggen:

 

Instagram:

 

Bloggvänner:

 

 

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Senaste kommentarer

10.06, 09:37Bakis av Jooles
02.06, 14:22Raseborgare av Nanó
18.05, 10:20Späckad helg av koltrast