Veckoslutseskapader och söndagslista

Syrran fyllde arton i fredags. Jag korkade två champagneflaskor. Sen sov jag hela lördagen.

Idag fick jag tag i mig själv och inredde det tillfälliga hemmet, som egentligen bara är ett rum i ett kollektiv. Men det blev genast mera JAG och jag känner att jag kan ligga här och stirra en bra stund på mina klänningar och några vykort jag tejpat upp på väggen och böcker i bokhyllan jag borde läsa färdigt.

Och fastän jag borde lägga mig har jag plitat ner en söndagslista som jag snott av Julia:

Glädje: hemtrevligt rum

Förväntan: är bra-nervös för jobb och portugisiskakurs imorgon

Outfit: improviserad pyjamas

Jobb: värdinnejobb för tv-inspelningar måndag till onsdag

Hopp: att få utlandsbesök i oktober

Träning: ska ta tag i det där med att börja simma lite

Humör: pigg och ängslig

Borde: sova, skall upp tidigt imorgon

Dåliga samvete: kommer inte hinna lämna in mitt skolarbete i pappersformat i tid imorgon fastän allt är skrivet och klart

Framsteg: har gjort en himla massa soul searching för att komma vart jag är idag

Vilja: våga göra något nytt

Miss: att skriva ut skolarbetet i tid

Ord: fica (betyder stanna på portugisiska)

Låt: Sir Sly - Gold

Saknad: vänner i utlandet

Beslut: att bli utexaminerad kulturproducent våren 2014

16.09.2013 kl. 00:57

Kurs

Njöt mest förra veckan. Var tillbaka i skolan. Installerad i ett nytt tillfälligt hem (i majstranden). Och gick en manuskurs i ekenäs i helgen.

Var på inspirerande examensseminarium imorse. Och ikväll börjar ÄNTLIGEN portugisiskakursen på arbis.

Kurs, kurs, kurs, hemskt mycket kurs. Men det känns bra så.

09.09.2013 kl. 13:28

Resan - en sammanfattning

Nu när solbrännan så gott som försvunnit och allt jag har kvar från min resa är ett slitet festivalarmband, kanske det börjar bli dags att återminnas Resan.

April

I mitten av april hoppade jag på båten och åkte över till Stockholm, hade nämligen hittat en billig ryanair biljett från Skavsta till Faro, södra Portugal.

Väl framme i Faro var det över tjugo grader hett. Kände mig lättad och avslappnad. Hade varit i kontakt med två tjejer från couchsurfing gällande en roadtrip från Faro till Porto, norra Portugal. I väntan på tjejerna (som var påväg från Marocco) festade jag till det en hel del på hostellet, träffade andra couchsurfare, turistade och lärde känna ytterligare en tjej, en tyska. Och när de två andra tjejerna anlände, hyrde vi en bil, vi alla fyra.

The Vodcar

Sagres

Berlengas Islands

De här tjejerna är alltså Adeline från Singapore, Bella från Filippinerna och Katarina från Tyskland. Vi gjorde ett fruktansvärt bra team. Vi bilade längs med kusten och såg så otroligt många fina ställen. Vi hade bara fem dagar på oss så det blev lite tight. Sömnlösa men roliga nätter. Men väl framme i Porto, vår slutdestination, flög de alla hem till varsitt land. 

Jag stannade nio dagar i Porto. Ville lära känna staden bättre då jag hade på känn att jag skulle stanna där en längre tid. Hade bland annat sökt praktikplats där. Och fått en del vänner.

Maj

Vid månadsskiftet började jag känna mig ensam. Tjejerna jag rest med och haft som nära vänner under mina första veckor hade åkt hem. Och nu satt jag på en tio timmars buss till Madrid, Spanien. Jag var bakfull och trött, sov halva resan och hade inte planerat över huvudtaget var jag skulle sova när jag väl var framme. Yrade i metrotunneln, hittade fram till centrum ''Sol'' och hittade något skitigt hostel som skulle kostat 40€ natt. Hade gråten i halsen MEN lyckades med bara 10% batteri kvar på telefonen och det skitiga hostellets wifi söka fram ett billigt hostell 1 km ifrån. Fick lägga kartan och gatunamnen på minnet innan telefonen slocknade och lunka vidare med min tunga ryggsäck.

Hamnade sist och slutligen på ett superfint hostell och resten av Madridresan var lyckad. Träffade återigen trevliga människor att hänga med, tillfälliga vänner så att säga. Turistade, drack sangria och gick på en halvtask pub crawl.

Följande destination blev Granada. Tog en fem timmars buss med kisspaus och wifi på bussen. Granada är ett underbart ställe. Hittade ett ganska hippi hostell, gick på gratis rundvandring ända upp till bergen och fick se fantastiska vyer. Och så finns det en väldigt stark arabisk kultur i Granada som även syns i vissa områden då gatorna är täckta av mosaik och det finns tehus i varje gatuhörn.

Sierra Nevada & Alhambra

Sedan couchsurfade jag i några nätter hos Enrique, som kom att bli en god och livslång vän. Granada kryllade av bra typer, som Taylor från USA (vi hade faktiskt redan träffats på en semesterresa på Kanarieöarna tidigt samma vår) och Erin från Australien.

Så efter en sjukt bra vecka i Granada styrde jag kosan mot Valencia. Testade något nytt och lyckades få skjuts via Blablacar (du kan hitta bilskjuts med en okänd människa från destination A till B för en mindre peng än t.ex buss eller tåg). Flickan jag åkte med skulle flytta till Frankrike och hade bilen fylld med saker. Vägarna var kurviga och det tog oss två timmar mer än beräknat.

Ciudad de las artes y las ciencias

Hade redan ordnat övernattning hos en couchsurfare. Vi kom inte så bra överens. Eller jag kom inte bra överens med honom. Han märkte knappast något. Allmänt kände jag mig ensam och uttråkad. Gick runt i staden med kartan i handen en hel dag och såg väl det där man nu borde se. Såg nog fantastisk arkitektur i Ciudad de las artes i las ciencias. Men åt svindyr valenciansk paella som inte ens var gott. Ingen höjdare alltså.

Var glad över att få komma iväg till Barcelona några dagar senare, än en gång med Blablacar. Denna gång smärtfritt och i tid. Fast det ösregnade när jag kom fram. Hade världens tur att en gammal vän ännu var där på utbyte och lät mig stanna hos sig alldeles gratis en hel vecka. Och inte bara det, även Astrid kom dit och fick stanna med mig. Det var skönt men ovant att få vara med bekanta ansikten och tala sitt eget språk. Vi turistade avslappnat, gick på bar och såg t.o.m X-games. En bra vecka helt enkelt.

Sedan var det äntligen dags, att via Madrid åka tillbaka till Porto. Under min pitstop i Madrid gjorde jag ungefär de enda tre sakerna man behöver göra; se en makalös utställning (jag såg Salvador Dáli på Museo Reina Sofia), tog en tupplur i Parque Retiro och skummade igenom secondhand butikerna i Malasaña.

När jag kom tillbaka till Porto, kändes det som att komma hem. Jag kom tillbaka till vänner, nämligen tre stycken fina killar som även dem jag lärt känna under den episka semesterresan på Kanarieöarna. Och ytterligare en ny vän som var villig att låta mig stanna hos sig ända tills jag skulle hitta ett eget hem. Fast samma dag jag kom till Porto så hittade jag faktiskt ett hem, hade sex stycken visningar på en dag och sedan var det bara att välja och vraka. Och så en praktikplats att börja på vilken dag som helst.

Hursom, i slutet av maj hade jag redan en skara vänner, ett rum i en lägenhet med två nya fina rumskompisar och firade min 23:e födelsedag i ett nytt land.


Fortsättning (dvs juni och juli) följer

03.09.2013 kl. 19:24

Bloggtorka

Bloggtorka. Har jobbat veckan lång med tv-inspelningar. När jag har fått mat och sömn skall jag återkomma med ett långt inlägg om min resa (den som var) och sådant som komma skall.
30.08.2013 kl. 19:45

Helsingfors

Helsingfors bjuder på en himla massa trevligt just nu, som utomhusbio på medborgarplatsen och utomhusbassängen i Gumtäkt som är ett väldigt bra alternativ till det annars lite white trashiga simstadion.

Och ikväll är det Konstens natt. Ska kolla in dansföreställning, äta god mat och se Jörkkas filmer natten lång.

22.08.2013 kl. 11:02

Defrost

Har alltid trott att defrost effekten på mikron är en myt. En knapp utan funktion. Men med lite tålamod hade två frusna maletkött paket tinat.
20.08.2013 kl. 13:43

Sommarstäder och dopp i havet

Sedan jag har kommit hem har det sysslats med en hel del, hängt mycket med Astrid, testat det nya pizzastället Linko, tagit en hel del dopp i havet (är ungefär besatt av att simma i hav nu), firat Miilos födelsedag i Ekenäs, besökt Flow Festival, hängt i förorten med familjen, varit på kräftis på Kråkholmen och haft en fartfylld helg i Ekenäs (party staden nr. 1) och så ätit mig mätt på restaurangdagen i söndags.

Rodrigos Salvadoranska brunchtallrik.

Nu hägrar sista lediga veckan med utomhusbio ikväll och ytterligare en kräftis i helgen. 

20.08.2013 kl. 11:21

I Portugal

Tror jag har börjat bli en såndär som inte kan sluta tjata om sin resa och sina upplevelser. Vad mina vänner än diskuterar om kan jag klämma in ett jo men i portugal där där gör man si eller så. Ibland följer det med ett där står stora hus tomma, folk har inga jobb och man äter mest ris och olivolja och fisk hela tiden och man kindpussar alla och säger hej till personalen när man stiger in i ett café.

Det finns mycket jag kan berätta om portugiser idag. Dessutom känns det inte alls lika fel mera att vara fattig studerande utan jobb och inneboende hos sin mamma i förorten. I Portugal(!) lever alla så.

 

14.08.2013 kl. 14:35

Gömma sig förevigt

Skinka är tillbaka. Man kan ju inte gömma sig förevigt. Eller leva i någonslags one way ticket-dröm i all evighet heller. Det är bara att spänna remmarna i ryggäcken och komma hem.

Och här är man nu då. Bland dyr öl och gamla vänner. För det mesta känns det bra. Och kul. Men ibland ilar det i hjärtat när jag tänker på hemmet, vännerna och livet där borta i solen.

Hej Finland, hej helsingfors, jag har väl kommit för att stanna.

11.08.2013 kl. 00:23

One-way ticket

Hej, ni som läser här! Det blev inget av New York och jag bestämde mig för att köpa en one-way ticket till Portugal istället. Allt gick väldigt snabbt och här är jag redan, i Faro.

Jag kommer kanske resa runt en del och jag öppnade en ny blogg för det, www.presunto.ratata.fi är addressen. Fortsätt läsa där istället. Här kommer det nämligen vara ganska tomt.

18.04.2013 kl. 22:47

Brunchförberedelser

Lördagkväll. Imorgon stundar en stor brunch i huset. Och jag är värd. Istället för att hänga på pueblo eller beefen med en öl eller en dubbel mojito i handen har jag gjort bröddeg som ska kalljäsa i kylskåpet under natten och MYST i ett varmt bad.
13.04.2013 kl. 23:15

Åh Kristina

Jag har ÄNTLIGEN sett Kristina från Duvemåla. Varför tog det mig så länge. Den är SÅ BRA.

Nu ska jag ta en joggingrunda, sedan packa ner alla ägodelar och släpa dem till förorten. Den här nomaden ska flytta, igen.

13.04.2013 kl. 13:11

Passet

Mitt pass har återvänt. Äntligen kan jag identifieras igen. ID kortet tar tydligen två veckor att få. Då är jag long gone. Men kanske någon kan posta det åt mig. 

11.04.2013 kl. 19:12

Märta Tikkanen

Gamla Onsdag (ni vet, det som brukade vara Lilla Onsdag) började idag! Jag hängde ju en hel del bakom kameran. Vi hade många fina gäster! Klicka in på Arenan och se första avsnittet. Märta är nog en enastående kvinna. Måste gräva fram den där boken Män kan inte våldtas.

09.04.2013 kl. 23:18

Identifikation

Nu ska jag gå och skaffa mig ett ID. Har varit utan identifikation i över en månad nu. Sjukt nog klarar man sig. Man går bara till barerna där man är stammis eller ber kompisarna köpa birra från affären. Löste till och med ut en dator från mac-butiken med att visa upp ett halvtaskigt visa electron.

Men tänkte att det kanske är dags nu. Att sluta släpa omkring på passet (som nu har hängt på usa's konsulat tillräckligt länge).

08.04.2013 kl. 11:55

 

Resbloggen:

 

Instagram:

 

Bloggvänner:

 

 

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Senaste kommentarer

10.06, 09:37Bakis av Jooles
02.06, 14:22Raseborgare av Nanó
18.05, 10:20Späckad helg av koltrast