Porto

Gawd. Jobbade som en litn myra ända till avfärdsdagen till Porto. Men nu är jag här, försöker hitta min plats i det här nya lifvet. Mer om livet i Porto kan ni ju då läsa här
05.02.2014 kl. 16:48

Kaloriräkneri och fyra försvunna kilon

En hälsosummering av januari. Jag tog konstigt nog mig själv i kragen efter mitt inlägg där jag önskade mig komma i form.

Gav mig in för att testa en app som heter Lifesum. Det är en kaloriräknare där du fyller i ålder, längd, vikt och ifall du har sittande eller stående jobb (här har jag haft mycket nytta av att ha ett stående jobb på cafét). Sedan fyller du i din målvikt och hur mycket du önskar gå ner i veckan (jag satt ambitiöst 1kg/vecka). Sedan ger kaloriräknaren ett rekommenderat antal intag av kcal i dagen och därefter fyller du i den varjedag som en matdagbok (inkluderat motion).

Nu har jag testat det i fyra veckor, till lunch har jag ätit soppa eller sallad (äter vad vi serverar på jobbet varjedag) och till middag något matigare (helst med fullkornspasta). Och så har jag simmat allt som allt tio (1-3 ggr/veckan) gånger i georgsgatanssimhall under de här fyra veckorna. Det har ju nog sjunkit ner en hamburgare hit eller dit men inga överdrivna menyer. Och så har alkoholintaget varit lite mindre också, alltså två glas på en kväll och inte redlös fylla med mystiskt antal stop.

Resultatet av det här är fyra försvunna kilogram! Alltså en per vecka, helt enligt strategien. Och det bästa är att jag inte behövt avstå från nånting, speciellt inte i matväg. Man måste bara ha koll på sina portioner. Huh huh.

Ja och för att tillägga så upplever jag att jag har lagt på mig en hel del extra kilon. I min ungdom tränade jag ihärdigt fotboll fem gånger i veckan. Jag tränade så mycket att jag kunde äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Nu är det andra bullar, har svårt att hitta en slags motion jag skulle orka (läs: ha lust) med regelbundet vilket har lett till att jag inte motionerar över huvudtaget. Och så äter jag vadsomhelst, är en stor matnjutare. Nåja, nu ska jag bli av med de där extra kilona och simningen tycks funka i motionväg.

Februari, kom an!

01.02.2014 kl. 09:00

Vin

Igår avverkade jag min sista arbetstur, sedan svepte jag två glas vin och packade ihop mitt tillfälliga hem och gav mig av till förorten. Idag blir det mera vin, men först måste jag planera innehåll till resväskorna och skriva ut diverse resehandlingar.
01.02.2014 kl. 08:47

Den kommande resan

Resan närmar sig! Bara en vecka kvar, eller sex dagar närmare sagt. Är så taggad, om man får säga så. Har ett hem fixat där åt mig också. Mitt rum har trägolv, två(!) franska balkonger och en artificiell eldstad(?). Så småningom flyttar jag över till resbloggen igen, då får ni fortsätta titta in där. 
28.01.2014 kl. 08:58

Café, shopping och en resa tillbaka.

Dagarna går så jäkla fort nu. De tillbringas största delen på cafét, som ni dessutom bör besöka! På kvällarna brukar jag hinna med ett glas vin eller ett simpass. Och idag fick jag för mig att göra lite kvalitéshopping, gaah äntligen. Det blev en fin jacka och ett par robusta boots. Men nu skall det sparas pengar, skall nämligen tillbaka till Porto i februari!


Följ cafét på instagram på @cafeartisthelsinki, vi brukar uppdatera med bl.a dagens soppa.

 

11.01.2014 kl. 18:19

Önskningar 2014

Istället för nyårslöften har jag några önskningar för året 2014.

Foto: Astrid

  • Önskar komma i form, gärna med hjälp av simning eller av små springturer, eller varför inte longboarding. Och äta bättre, sluta med skräpmaten. Det här säger jag varje år och tänker göra det ända tills det faktiskt går igenom. Jag motionerar fortfarande allt för sällan och det händer lätt att jag som ensamboende köper snabbmat istället för att laga mat för samma summa hemma. Saakeli! Vill få ett slut på det.

 


Foto: Astrid

  • Önskar lära mig surfa! Eller våga ens gå på en lektion, är lite småskraj för vågor. Drömde häromdan en (mar)dröm att jag var gift med en av jurymedlemmarna i Masterchef Australia, hehe, och vi åkte på bröllisresa till (surprise, surprise) Portugal och blev genast slukade av en sjukt stor våg på stranden. Vaknade alldeles genomsvettig. Vill så gärna kunna flyta på ett surfbräde i solen.

 

  • Önskar odla lite örter på ett soligt fönsterbräde eller solig balkong. Och dessutom laga mera mat på bra råvaror. Nu när jag gått omkring och varit luspank har det blivit en hel del halvfabrikat och annat snuskigt och det har inte alls kännats bra. Har suktat efter hemlagad pesto i några månader nu.

 

02.01.2014 kl. 23:44

Fira nyår ensam

Jag firade nyårsafton ensam. Har nämligen under hösten felkalkylerat min ekonomiska situation och har varit totalt pank senaste två veckorna.  Tänkte att det inte är rättvist för någon att betala för min nyårsnatt så beslöt mig för att vara längre på jobb och bara åka hem och sova som vilken fredagskväll som helst. När jag kom hem kröp jag ner under täcket, åt en stor sallad och drack ett glas rött och somnade med tv:n på före midnatt. Herregud det var skönt. Besparade mig från jobbigt nyårsdrama,  från den allra värsta av baksmällorna och från att spendera (låna) pengar.

02.01.2014 kl. 09:36

Extraknäcket

Familjekryssningen är över. Samma dag vi kom tillbaka avverkade jag min första jobbtur på extraknäcket. Jag hade förkläde och försökte trolla fram espresson och cappuccinon. Det kändes overkligt, fast roligt. Jobbade på restaurang senast sommaren jag fyllde arton. Sedan jobbade jag i en matbutik och därefter som skolgångsbiträde. Senaste tre åren har jag däremot jobbat på kontor. Har glömt hur trevligt det är med kundservice ibland!
29.12.2013 kl. 11:28

Go' jul

Gröt har kokats, spel har spelats, skinkan (alltså inte jag utan maträtten) har ätits och julklapparna har öppnats. Julkaos har också brytit ut vid något skede (stekosen spred sig i köket och prinskorvar skulle stekas, potatisen skulle mosas och något som snart skulle brännas vid skulle tas ut ur ugnen, och allt samtidigt) men nu har det lagt sig.

Fick dessutom boken jag önskade mig! Tänker spara den som reslektyr inför kommande äventyr.

 

24.12.2013 kl. 20:22

Familjen är samlad

Det blev några pepparkakor tillslut. Och jättemycket vinglögg. Eller mest vin. Följande dag låg jag nersjunken i sängen hela dagen och såg på barnfilmer på tv. Min kropp var helt sönder. Sedan fick jag skjuts (alltså värsta lyxen) till förorten. Äntligen är hela familjen samlad! Enda minuset är att man måste sova på någon obekväm plats när det varken finns rum och säng för alla. Låt julfirandet börja.
23.12.2013 kl. 12:03

Fredag

Fredag! Och kanske årets första pepparkaksbak. Om det inte blir för mycket vinglögg. Sen är det bara några dagar till jul. Är inte så jättebesviken över att det inte finns snö, men det skulle ju förstås vara mysigare.

Anywho, här är Elsa Beskows svar på julbocken, sjukt skrämmande alltså. Läste den här boken för några eftisbarn och tänkte få hjärtslag.

20.12.2013 kl. 20:43

Sista-minuten-önskning

En sista minuten julklappsönskning är ett 10-gångerskort till Georggatans simhall. Skulle vara så ofantligt skönt att ta sig dit ett par gånger i veckan och ta några simtag. Och simma näck, såklart.


Bild härifrån.

19.12.2013 kl. 14:41

Uppdaterad länklista

Uppdaterade länklistan till höger litet. Inspirerad av Julle såklart. Om någon har något emot bilderna jag nappade hit och dit, holla at me. 

Edit: Satt in en puff för ratatakalendern också. Beställ senast på torsdag kl 9 så hinner du ännu ge den i julklapp åt någon! Kalendern är på både finska och svenska.

 

17.12.2013 kl. 13:01

Ratatalistan: 2013 i bild och text

1. Den bästa resan

Ja, ingen har väl missat min nästan fyra månader långa resa i Portugal och Spanien från april till augusti som går att läsa här. Sedan var jag ju på en fin, fin solsemester i Las Palmas i Februari som sådde fröet inför den längre resan.


2. En vinterdag jag minns extra starkt

Den här dagen då vi promenerade med Ida och Annika på isen i Helsingfors. Så sjukt fint, soligt och kallt. Det enda slags vintervädret jag accepterar.


3. En person jag spenderade mycket tid med

Jag hänger ju året runt med Astrid (bild från förfesten innan Nöjesgalan). Hon kom till och med och hälsade på mig två gånger under min resa.


4. Ett extra fint matminne

Min kärlek som växte för den portugisiska maträtten Francesinha. Första gången jag åt det förstod jag inte vad det var som var så märkvärdigt med rätten. Men mina portugisiska vänner lärde mig om all komplexitet och mysteri kring maträtten, t.ex att såsen innehåller över tjugo olika ingredienser varav flera är olika alkoholsorter och att alla restauranger har sitt egna hemliga recept. Och att man poängsätter rätten enligt hur väl alla olika element är tillredda. Plötsligt blev det liksom en hobby att försöka hitta den bästa Francesinhan i stan.


5. En vårdag jag minns extra starkt

Såklart, dagen jag satt ryggsäcken på ryggen och gav mig iväg. Det var i mitten av april, det var lite mulet och det fanns fortfarande lite is på backen.


6. En stund för mig själv

Jag hade många stunder för mig själv när jag reste. Långa bussfärder, bokstunder på stranden, i parken, på en solig takterass. Museibesök framför majestätiska tavlor, som Guernica eller The persistence of memory. Herrejestas så jag fått vara för mig själv. Även här hemma i Finland, då jag senaste två månaderna bott för mig själv igen. 


7. En outfit jag kände mig snygg i

Obekväm pose men några av mina skönaste kläder, hatt från Oysho (tror de har de absolut mjukaste och finaste kläderna som finns), loppisfyndad jacka, skjorta och skor från Pull and Bear och byxorna har jag ärvt av syrran.


8. Såhär såg min vardag allt som oftast ut

Med fötterna i sanden, nära havet, så ofta jag kunde. När jag kom hem till Finland i augusti var jag helt besatt av att få ta mig ett dopp i havet, hur kallt det än var. Minns att vi t.o.m tog ett dopp bland alla stora gamla segelbåtar i Norra Kajen med Karkki en augustikväll.


9. En sommardag jag minns extra starkt

På tal om att vara besatt av att ta ett dopp. Jag hade kommit hem för några dagar sedan till Helsingfors, det var varmt och soligt och Fredde kom från Ekenäs till stan. Sedan skejtade vi till Eirastrand för ett dopp, skejtade vidare till svenskis för att vänta på att Astrid skulle sluta sitt skift och sedan mötte vi ännu upp Karkki och Mango och satt oss på några klippstenar på Tjärholmen. Där satt vi och beundrade sommarhelsingfors, bongade varmluftballonger och tog ytterligare ett dopp i solnedgången. Alltså en idyllisk urban sommardag helt enkelt.


10. En minnesvärd fest

I lördags var det Märthas namngivningsfest och det var så fint ordnat av Karin och Mango. Massor med gäster, god mat och en hel del fina tal. Själv hade jag skrivit en dikt om vad jag ville ge dem i present. Den gick såhär:

Det är inte bara moster astrid som kan rimma,
utan tant skinka är också en dold rimmästarinna.
Funderade länge på vad jag skall ge åt detta barn, man och kvinna,
man kan lugnt säga att jag inte riktigt i pengar simma.
Men om jag rätt kan förnimma, kan Magnus ibland hamna på övertimma och Karin måste på en föreläsning hinna.
Vad är då inte bättre än en dold rimmästarinna
som kan erbjuda en gratis barnvakstimma.

 


11. En viktig händelse

En viktig händelse var att jag slutade jobba/blev utan jobb. Alltså jag sade upp mig från ett jobb för att få ett annat, men det där andra jobbet blev liksom inte till någonting och tillslut blev jag tvungen att säga upp mig. Jag tror inte att jag skulle ha rest om det skulle ha hänt. Och det fick mig att tänka om helt och hållet på vad det är jag verkligen vill jobba med i framtiden. På gott och på ont dock. Nu tänker jag så jag nästan spricker och vet fortfarande inte alls vad jag ska ta mig till när jag blir färdig. 


12. Såhär såg mitt hem ut


Nå, här är en bild från samboendet på jungfrustigen med Ida och Annika.

Det här är från mitt fina hem i Porto.

Och här en bild från mitt tillfälliga samboende i Majstranden, även kallad statsklyan.

Har tyvärr ingen bild som illustrerar Hotellet, mitt nuvarande hem.


13. En höstdag jag minns extra starkt

Den här dagen. Började med ösregn i Helsingfors, blöta kläder, blöta skor och fortsatte med ösregn i Tallinn. Det var en förjävlig resa med jobbigt ressällskap. Men ändå tyckte jag att Talinn var så himla fint.


14. Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Var på så många olika ställen, bodde på olika platser, jobbade på olika arbetsplatser. Men var jag än var, så var jag nära havet. Skulle dö om jag inte skulle bo nära havet.

15. Ett foto som sammanfattar det här året

Alltså friheten i den här bilden. Den är tagen längst ut på klippan i Sagres, det man förr i tiden trodde var världens ände. Jag reste bokstavligen to the end of the world. Häftig känsla helt enkelt.

 

Huh huh, det här inlägget blev väldigt hippie.

16.12.2013 kl. 19:41

Hotellet

Denna söndag har fördrivits i mysbrunch här i hotellet. Hotellet är för tillfället mitt hem, det är färdigt möblerat och fullt utrustat. Bor här som underhyresgäst fram till början av januari. Det är ju fruktansvärt bekvämt, men inte ett spår av mig själv syns i lägenheten, förutom mina kläder förstås. En intressant upplevelse har det ju varit. Att bo såhär. Har bott i ett par resväskor i ett år nu faktiskt. Och har bestämt att senast på hösten 2014 skall jag skaffat något riktigt fint, eget och bra bo. Och förhoppningsvis ett stadigt jobb som kan pröjsa för det.

Nåja, imorgon börjar sista spurten inför julhelgen. Måste skrapa ihop några rapporter och skriva en essä. Det ska väl gå. 

15.12.2013 kl. 18:58

 

Resbloggen:

 

Instagram:

 

Bloggvänner:

 

 

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Senaste kommentarer

10.06, 09:37Bakis av Jooles
02.06, 14:22Raseborgare av Nanó
18.05, 10:20Späckad helg av koltrast